Variant av Linzer Torte
Obs! Innehåller hasselnötter!
200 g veganskt margarin
¾ - 1 dl vetemjöl (eller i detta fall ca ¾ dl kamut(vete)mjöl)
¾ - 1 dl grahamsmjöl (i detta fall ca ¾ dl grahamsmjöl)
1 dl kornmjöl
1 dl skrädmjöl
1,5 dl råsocker
1,5 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 krm salt
½ tsk kanel
¼ tsk malda nejlikor
½ krm muskot
½ tsk vaniljpulver
100-120 g malda hasselnötter
1 msk malda linfrön
3 msk vatten
1 burk (ca 340 g) hallonsylt
Sätt ugnen på 200 grader (varmluft lite lägre).
Blanda vatten och linfrön i en liten bunke och vispa upp lite och låt stå några minuter.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Gör en mördeg genom att hacka in margarinet i mjölblandningen och tillsätt sedan linfrömixen så degen går att hantera.
Tryck ut ca 2/3 av degen i en springform, forma en kant på ca 1 cm höjd och ca ½-3/4 cm bredd.
Pressa sylten genom en sil så kärnorna försvinner och fördela i formen – lämna den formade kanten fri.
Kavla ut resten av degen mellan t ex två teflonbakplåtspapper, skär ca 1 cm breda remsor och lägg över sylten i ett rutmönster. Tryck ihop remsorna och kanten där dessa möts.
Grädda i ugnen i nedre delen ca 25-30 minuter. Kakan ska vara lite färgad i toppen men inte bränd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar