1) Kikärtsmaräng kräver lägre temperaturer än vanlig maräng (ej över 115
grader i vanlig ugn och därför längre tid - räkna med 2 timmar ca, om de börjar bli för färgade sänk temperaturen något, men ej under 90 grader)
2) Vispa kikärtsspadet mycket längre än om du använder vanligt socker -
minst 10-15 minuter. Använd definititvt vinsyra eller citronsaft för att
stabilisera bättre (ca 1 krm vinsyra på 1,5 dl kikärtsspad eller ca 1 tsk citronsaft).Koncentrerat kikärtsspad (reducerat till ca 2/3 eller hälften) ger stabilare maräng.
3) Sukrin melis funkar under dessa premisser
finfint :) även rent (även om det står på påsen att max 20% ska ersättas
så har jag gjort flera omgångar med 100% sukrin melis utan problem!)
Normalt recept (kräver extra vispning)
* Kikärtsspad från 1 burk - ca 1,5 dl
* vinsyra eller citronsaft enligt ovan
* ca 2 - 2,5 dl Sukrin Melis
* eventuellt lite vaniljpulver eller vaniljsocker.
Med koncentrerad aquafaba
* 3/4 dl koncentrerad aquafaba
* 1 krm vinsyra
* 2 dl sukrin melis
Sätt ugnen på 100 grader (EJ varmluft!) Vispa ihop aquafaba och vinsyra och vispa med elvisp minst 10-15 minuter! Vispa in sukrinet - i början matsked för matsked med vispning emellan.Spritsa ut på teflonbakplåtspappersklädd plåt med lite avstånd. Sätt direkt in i ugnen och låt stå där ca 2 timmar. Blir marängerna lite färgade så sänk värmen en aning (men ej under ca 90 grader). Låt svalna några timmar i bakugnen innan de försiktigt lossas och packas i tättslutande burkar - gärna med hushållspapper mellan lagrena.
Obs! Tänk på att förvara dem i tättslutande burkar - helst med flera lager hushållspapper då de drar åt sig fukt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar